Hva er en kajakk lagd av? Man snakker ofte om plast, carbon, glassfiber og mange andre materialer, men det er ikke alltid like lett å forstå hva som er forskjellen mellom de forskjellige konstruksjonene eller hva som er fordelen ulempen utenom utseende og pris. I tillegg kommer forskjellige produksjonsmetoder og kjernematerialer som noen ganger gjør valget av kajakk utfordrende. I denne artikkelen går vi gjennom litt fordeler og ulemper ved kompositt og plast konstruksjoner for å hjelpe deg med å velge riktig kajakk uten å gå alt for dypt.

AUTHOR

Halvard Feragen

CATEGORY

Utstyrstips, Teknisk

POSTED ON

24.01.2023

Å

velge kajakk er ikke alltid lett, det er utallige forskjellige modeller som ofte kommer i en variasjon av konstruksjoner. De vanligste konstruksjonene man finner nå til dags er kajakker i kompositt og plast. Konstruksjonen av en kajakk påvirker pris, utseende, holdbarhet, vekt og ikke minst padleevnen til kajakken.

Komposittkajakk

Komposittkajakker er bygd opp av en resin og laminat av glassfiber, aramid fiber, carbonfiber eller en kombinasjon av disse materialene. Ofte kombineres dette med forskjellige kjernematerialer for å gi ekstra stivhet.

Forskjellene på materialene har en effekt på styrke, vekt og kost hvor de letteste materialene gjerne er de dyreste.

Glassfiber er den mest kjente og populære laminatet som gir en god kombinasjon av styrke, vekt og pris.

Aramid laminater består hovedsakelig av 2 forskjellig materialer når det kommer til kajakk. Kevlar og Diolen. Kevlar er nok kjent for mange og brukes blant annet i skuddsikre vester, og seil utenfor kajakkverdenen. Fordelen med Kevlar mot glassfiber er at den har lignende stivhet, tåler mer og veier mindre, men den koster også mer enn glassfiber og er vanskeligere å jobbe med. I kajakk industien brukes Kevlar gjerne for å lage en lettere båt. Diolen refereres ofte til som fattigmanns Kevlar. Den er litt mindre stiv og tåler mindre enn Kevlar, men prisen er nær glassfiber.

Carbonfiber er det letteste og stiveste av kajakkmaterialene. Det brukes gjerne i racing kajakker og andre båter hvor man vil ha vekten ned og/eller man vil ha en stivere kajakk. En stivere og lettere kajakk vil være raskere og mer effektiv. Nedsiden er at laminatet er sprøere så de tåler mindre slag og koster mer.

Hybrid carbon/Kevlar er noe man ser ofte på kajakk, og med god grunn. Carbon alene er stivt og lett, men tåler støt dårlig, mens Kevlar er lett og tåler støt veldig bra, men ikke veldig stivt. Når disse to materialene kombineres får man en god blanding av stivhet, vekt og styrke.

Hybrid kevlar/Diolen er en annen kombinasjon man ser. Dette er gjerne på båter som skal tåle en støt, men ikke koste alt for mye og ikke ha alt for høy pris. Kevlar er lettere og tåler støt bedre, mens Diolen tåler litt mindre og veier mer, men er veldig mye billigere som gjør at man får en kombo som passer bra for steder du ofte treffer stein og grunner.

Produksjon av Design Kayaks i Sør Afrika

 

Plastkajakk

Plastkajakker er populære av god grunn, de er rimeligere, robuste og krever veldig lite vedlikehold. Skal du ha en kajakk du kan dra opp steinene, navigere blant skjær og innsjøer der grunnstøt kan forekomme kan dette være ett godt valg. Også blant plastkajakker finnes det forskjellige konstruksjonsmetoder.

Rotasjonsstøpte PE kajakker blir laget i en roterende form med plast inni, noe som resulterer i en båt hvor det kreves lite arbeid etter at båten tas ut før den er klar for salg. De tåler godt støt og skraper og krever ikke vedlikehold. Det veier mer enn komposittbåter og får ikke den samme stivheten, dette gjør at padleegenskapene ikke er fullt så gode, men de koster betraktelig mindre enn en komposittbåt. Det skal også nevnes at det finns mange typer rotasjonsstøpt plast med forskjellige egenskaper og kvaliteter, en billig rotasjonsstøpt kajakk er ikke det samme som en mer kostbar en. Pyranha Mouldings (P&H, Pyranha og Venture) er blant verdens fremste på rotasjonsstøp.

ABS kajakker plast ligger litt mellom rotasjonsstøpt og kompositt kajakk. De koster litt mer enn rotasjonsstøpte båter, tåler litt mindre og ser mer ut som kompositt, men de er lettere og krever lite vedlikehold.

Formblåst HTP Formblåsing, eller blow moulding som det heter på engelsk, er en metode som også gir en sterk plast. Ei «pølse» i plast blåses opp inni ei form. Prijon er et eksempel på et merke som er spesialist på denne metoden.

Så hva er best?

Det kommer helt an på hva ditt bruksområde er. Skal du ha en rask kajakk er det stor sannsynlighet for at du kan hente litt ekstra ved å velge en i karbon, men den vil tåle mindre og koste mer. Skal du ha en turkajakk som ligger i klubben, brukes relativt ofte og du ikke trenger å bekymre deg for er det ofte ett godt valg med glassfiber. Har du en ganske røff bruk med mye steinkontakt, er det plast som er materialet for deg.

Alle konstuksjonsmetoder har forskjellige kvaliteter og du må vurdere hvilke kvaliteter du verdsetter når du padler, frakter og oppbevarer kajakken din. Det fine er at vi kan hjelpe deg med hele veien fra modell til konstruksjon når du skal ha en ny kajakk.