Det er en jungel av årer der ute, og det er ikke enkelt å orientere seg alltid! Men det er ekstremt viktig. Åra er giret i kajakken, du er motoren. Om du skal sykle flere mil i variert terreng, og bare holde deg til ett gir, ville du aldri satse på det tyngste. Samtidig får du aldri toppfart fra et for lett gir. Bli med oss i et dykk i åremarkedet, og lær på en enkel måte hva du skal velge!

AUTHOR

Marius M. Monrad

CATEGORY

Lær padling med Padlespesialisten

POSTED ON

06.10.2023

Problemet man møter når man skal velge årer, er at det finnes «tusen» spesialvarianter som er til den ene og den andre bruken, i det ene og det andre materialet. Men det er en god grunn til at det finnes mye forskjellig, og det er for at årevalg er svært personlig. Det kommer an på bruk, hva slags kajakk du har, hvordan padlestil du har, hvorvidt du padler kort og eksplosivt eller langt og jevnt, hvor sterk du er og hvor fort du skal padle. Størrelse og form på åreblad, stivhet i skaft, helt eller delt skaft og materiale er alle viktige hensyn å ta. Hva slags åreføring du har kan si mye om åretypen.

Bruk

Den mest logiske plassen å starte ved valg av åre, er hva du skal bruke åra til. Ja, du skal padle, men det er et ganske bredt aktivitetstilbud innen padling. For eksempel stiller turpadling helt andre krav til åra enn det konkurransepadling over korte avstander gjør. Elvepadling kommer med sine egne utfordringer, og de som driver med bølge- og brottpadling har også gjerne sine egne ønsker.

Tur- og rekreasjonspadling.

Om du padler tur, vil de aller fleste padle med en ganske avslappet stil for å kunne holde ut lenge. Vi kaller det lav åreføring, noe som viser til at man holder åra relativt lavt, og setter den i vannet med en ganske slak vinkel. Årene som brukes til denne typen padling, har ofte et forholdsvis smalt og langt blad, og åras totallengde vil være litt lengre enn ved det vi kaller høy åreføring. Det smale bladet gir god balanse mellom fremdrift og motstand, slik at du kan padle langt uten å belaste kroppen. Ved turpadling er det også viktig å ha ei åre som balanserer høy styrke med lav vekt. Mange velger derfor glassfiberblader. En del turpadlere bruker også høyere åreføring, og det er en preferansesak, men da vil man ofte bruke ei åre med kortere og bredere blad, og som har litt kortere total lengde.  Ei turåre har som regel et skaft med myk til middels stivhet.

Bølgepadling

Om du stortrives med litt høy puls mellom steiner, skum og brottsjø, trenger du andre egenskaper fra åra enn turpadleren. Du skal gjerne også padle tur for å komme dit bølgene er, men du er avhengig av kontroll og akselrasjon. Derfor ser man oftere høyere åreføring med bredere åreblader blant bølgepadlere.

Elvepadling

Til elvepadling, er det styrke, kontroll og akselrasjon som gjelder. Åra er en betydelig del av sikkerheten din, og det er åra som gjør at hodet peker oppover, og ikke ned mot steinene i bunnen av elva. Litt satt på spissen, men sant. Åra skal tåle juling fra møte med steiner, og den skal kunne redde deg under svært krevende forhold, og med varierende grad av turbulens i vannet. Det brukes årer med store blader. For å sikre styrke, vil også ofte elveårer være noe tyngre, og de fleste velger ei hel, udelt åre.

Kajakkfiske og Sit-On-Top rekreasjonskajakk

Fiskekajakk og andre typer S.O.T. kajakker er et felt som er under betydelig vekst, med en massiv utvikling på utstyrsfronten. Men det er fremdeles en kajakk og ei åre. Det du skal være obs på, er at kajakkene til fiske gjerne er betydelig bredere enn en havkajakk, og du sitter også høyere. Dette betyr at du skal ha ei lengre åre, gjerne fra 220cm og oppover. Bladene kan gjerne være litt bredere enn turårene vi bruker til havpadling, for fasongen på en fiskekajakk gjør at du trenger litt mer fremdrift fra åra.

Trening og konkurranse

Som mosjonist eller konkurransepadler vil det være wingåre som er de flestes førstevalg, og med god grunn. Ler mer under!

Åretyper

Nå har vi snakket grovt om bruk, og du har kanskje allerede en idé om hva du leter etter. Men la oss ta et dypere dykk i egenskapene man kan velge mellom. Først, en liten presentasjon av de tre hovedtypene åre.

Grønnlandsåren som historisk sett er den eldste åretype, har de siste årene fått sin renessanse innefor enkelte padlemiljøer. Grønnlandsåren kjennetegnes ved at den ikke har noen vridning (paralelle blad) og har lange smale blad. Den gir lite motstand i vannet og har sin fordel i at man kan padle på lav marsjfart i det uendelige uten å få vondt i muskelaturen. Grønnlandsåren er skapt for eskimorulle, og er uten tvil uslåelig her. Andre fordeler er lite vindmotstand – en perfekt «stormåre». Åren gir derimot ingen toppfart, og vil fungere dårlig i kombinasjon av raske kajakker. Grønnlandsåren kommer best til sin rett i kombinasjon med en klassisk kajakk i grønlandsdesign med fokus på eskimorulle.

Klassisk åre med vridning 30-60 grader er imidlertid i moderne tid den mest brukte åretypen. Klassiske årer fungere svært bra til vanlig rekreasjons og havpadling. Klassisk åre har en lav brukerterskel, og fungerer greit selv om teknikken ikke skulle sitte helt perfekt. Den klassiske åren er et sikkert valg om man driver med tur eller havpadling, og fungerer kanskje aller best under røffe forhold hvor man har behov for å ta i bruk ulike sving / styreteknikker og eskimorulle. Den klassiske åren anbefales ofte i kombinasjon med en rekreasjons-, hav- eller elvekajakk.

Wingåren ble lansert midt på 1980 tallet og ble raskt en suksess i konkurransemiljøet. Åren er  konstruert som en flyvinge, og gir minimalt med luft bak åren.  Wingåren krever god teknikk for at den skal fungere tilfredsstillende, men er uten tvil den mest effektive åren med tanke på fremdrift. Det perfekte padletaket skjer med et «åreisett» nærme kajakken, og wingåren vil naturlig styre utover i banen gjennom hele draget. Dette inviterer til god rotasjon og riktig bruk av de store muskelgruppene i mage og rygg.  Wingåren fungerer best i kombinasjon med raske tur og treningskajakker, hvor effektiv fremdrift er viktig.

Fasong på blad.

De fleste årer kan leveres med ulike bladfasonger – lange/smale blad, eller korte/brede blad. Man skiller gjerne mellom høy og lav åreføring.  En tommelfingerregel er: Lav åreføring = smalt blad.  Høy åreføring = middels eller bredere blad.

De fleste tur og havpadlere som padler over lengre distanser bruker en såkalt «lav åreføring». Lav åreføring er ikke like effektiv med tanke på optimal fremdrift, men man kan holde på lengre uten å bli like sliten. Belastningen over tid er mindre. Smale blad anbefales ofte til havpadling – lengre turer, men er også aktuelt i raske kajakker om man primært padler lange maratondistanser som krever høy  snittfart.

«Høy åreføring» er den mest effektive og optimale teknikken med tanke på fremdrift, og kommer best til sin rett i middels og raske skrog med høyere fartspotensiale enn en havkajakk. Et bredere og kortere blad vil gi mer «trøkk» i startfasen av padletaket, noe som er helt avgjørende om man vil oppnå maksimal toppfart. Høy åreføring med middels/bredere blad krever imidlertid at utøveren er godt trent – spesielt om man skal padle lengre turer. Om man i hovedsak driver med trening og kortere turer i turkajakk eller surfski, kan et middels eller bredere blad anbefales. Brede blad gir god kontroll i bølger og strøm, og brukes derfor også i forbindelse med hav/bølgelek, brottpadling og elvepadling.

Størrelse på åreblad

Størrelsen på årebladet kan enklest sammenlignes med størrelse på propellen eller giret på sykkelen. Uavhengig av om man har et langt/smalt blad eller et kort/bredere blad, så finnes det ulike størrelser på bladet, og de fleste merker har oppgitt årebladet (flaten) i cm2.

Det er bortkastet å ha større blad enn du har kraft og trening til å drive rundt over de strekningene du primært padler. Fartspotensialet i kajakkskroget vil også være avgjørende. En havkajakk stopper vanligvis på en marsjfart rund 4-5 knop, og et størrre blad vil bare gi mer motstand uten at det nødvendigvis går fortere. Da vil det gli lettere med et mindre blad hvor man kan justere farten opp og ned ved bruk av lavere eller høyere frekvens. Sist men ikke minst vil det være avgjørende hvilke distanser man normalt padler. Generelt kan man si at lange turer – lite eller medium blad. Korte turer eller distanser i en rask kajakk kan normalt tåle noe større blad fra medium og oppover. Generelt kan man si at den største feilen man kan gjøre er å velge for stort blad.  Det er bedre med et for lite blad enn for stort.

Vurder bladstørrelsen ut fra følgende kriterier; Hvor sterk og godt trent er jeg? Hvilke kajakktype har jeg og hvor stort fartspotensiale har kajakken? Lengden på turene mine?  Padler jeg med baggasje? Det er helt avgjørende for en god padleopplevelse at bladstørrelsen harmonerer med deg og kajakken.

Uavhengig av om man har et langt/smalt blad eller et kort/bredere blad, så finnes det ulike størrelser på bladet, og de fleste merker har oppgitt årebladet (flaten) i cm2. Bladstørrelser varierer stort sett fra rundt 550 cm2 opp til 850 m2. Hovedtyngden av årer for tur – havpadling  ligger på ca 600 – 700 cm2. Når det gjelder wingårer vil de fleste mosjonister klare seg med en åre på rundt 650 – 730 cm2.  Åreblad i størrelse 750 – 850 m2 er stort sett forbeholdt topp trente konkurransepadlere og sprint.

Årelengde

Lengden på åren er spesielt relatert til padlerens teknikk og kroppshøyde, men høyde på sete og kajakktype er også avgjørende elementer. Til havpadling og lengre turer anbefaler vi f.eks smale/små blad på en lengde fra 210 – 225cm.  Surfski kajakker (man sitter lavere) krever kortere årer, helt ned i 205-215cm for en voksen person, mens man innen konkurransepadling/ wingårer operere i lengder 210-218 cm.

Generell anbefaling                      Havkajakk (1)                   Surfski                 Flattvann/konkurranse (2)

Herre (160-200cm lang)               215-225cm                         205-215cm          214-220 cm

Dame (150-180 lang)                     210-220 cm                        205-215cm          210-217 cm

Junior 10-14 år (130-150 lang)    190-210 cm                        190-205                200-210 cm

  1. Ved «høy åreføring» middels/bredere blad – trekk fra 5 cm.
  2. wingåre

Dette gir en veldig generell tilpasning , og finnes unntak, men tabellen gir en indikasjon på hvilken lengde man bør velge. Er du i tvil , så spør oss om råd. Ring tlf 37034115.

Bøyd skaft

Bøyd skaft får vi litt spørsmål om. Bøyd skaft tilbyr muligheten for å variere grepet gjennom dagen, for å hindre slitasje på sener og muskler. Svært behagelig å padle med! Brukes først og fremst om det skal padles langt, eller av personer med skader i hender, armer eller skuldre. Rett skaft vil fremdeles være mest effektivt, og det er en god grunn til at du ikke ser bøyd skaft i konkurranse.

Stivhet på skaft

Avhengig av treningsgrunnlag skal en tur/havpadler ha et medium stivt eller litt mykere skaft. Dette vil gi mindre slitasje på muskelaturen – spesielt om man padler lange distanser. En konkurranspadler som padler sprindistanser ønsker seg et stivest mulig skaft for full effekt. Vi har allerede valgt de riktige stivhetsgradene i åreutvalget vårt, så om du ikke har helt spesielle ønsker vil en turåre ha et medium eller mykt skaft, mens konkurranseårer har stivere skaft i ulike grader.   (Aluminiumsskaft er stivt og ikke noe vi anbefaler for turpadling)

Vekt og materialvalg

Dette er faktisk det siste du skal vurdere, og her er det lommeboka som får bestemme. En karbonåre (karbon blad og skaft) er selvsagt det letteste, og ingen ulempe om man skal padle langt og mye. Her kan man få en åre helt ned i 500 – 600 gr.  Lav vekt på bladet er viktigere enn lav vekt på skaftet, så når vi snakker om karbon, glassfiber eller plast, så er det materialet på bladet vi snakker om. En glassfiberåre ligger på vekt på mellom 800-950 gr, mens en plaståre normalt ligger på mellom 880-1100 gr.

Uansett om man velger en rimelig plaståre eller den dyreste karbonåren, så vil det fremdeles være valg av riktig størrelse på åreblad og lengde som er det viktigste.  En lett og god karbonåre vil imidlertid gi deg den ekstra gode «feelingen» du antagelig fortjener etter noen års erfaring. Da har du padlet nok til å verdsette de små detaljene som for deg vil utgjøre den store forskjellen.

Nå har vi tatt deg med gjennom de viktigste poengene i valg av åre, og du vil nok være godt skodd til å gjøre et kvalifisert valg basert på dette. Men vi er her, og kan selvsagt kontaktes dersom du har spørsmål om din neste åre!