Noe av det som er mest demotiverende med padling, er at for å komme på tur, så må kajakken først på taket. Men hva om du hadde en LETT kajakk? Visste du at det finnes en hel serie hav- og skjærgårdskajakker mellom 15 og 20kg, som i tillegg til lav vekt utfordrer alle konkurrenter på styrke, byggekvalitet og padleegenskaper? Lær mer om Stellar kajakker her!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTHOR

Marius M. Monrad

CATEGORY

Lær padling med Padlespesialisten

POSTED ON

11.01.2023

sTELLAR S16
S

tellar Kayaks and Surfskis er et internasjonalt selskap som har som sitt mål å gjøre verdens mest avanserte materialer og konstruksjoner tilgjengelige for padleren. Gjennom det har Stellar brakt noen av verdens letteste og stiveste kajakker og surfski til markedet. Bli med oss på et dypdykk der vi tar for oss alt om teknologien bak verdens letteste serieproduserte havkajakker!

Ed Hofmeister og David Thomas er eiere av Stellar USA. Begge to har massiv erfaring fra arbeid med komposittmaterialer. Ed, som er sjefsingeniør i Stellar har i tillegg ingeniørutdannelse innen feltet, og jobbet tidligere med gyrocoptere. Ed og Thomas startet forarbeidet som skulle lede til Stellar-eventyret i 2008, med omfattende markedsundersøkelser, og samtaler med svært drevne padlere. Det vil si, begge var allerede erfarne innen båtutvikling etter å ha jobbet med utvikling og produksjon av scullere til roing i flere år. De kom i kontakt med produsenten sin, Flying Eagle, våren 2004 gjennom marin arkitekten Klaus Filter i WinTech racing. Klaus utvikler robåter helt i toppsjiktet, på olympisk nivå. Hvorfor skulle man satse på å samarbeide med noen andre når verdens beste kajakker skulle bygges? Ed og David har hatt flere prosjekter sammen med Klaus, og bruker geniet aktivt når de trenger idéer og tanker fra en som til daglig utvikler neste generasjon olympiske båter. Og der, på en av verdens mest avanserte komposittfabrikker, blir Stellar kajakkene produsert.

Padlespesialisten har samarbeidet med Stellar siden 2010, og har fått se utviklingen fra starten. Vi har også vært med på å utvikle kajakkene etter nordiske behov, og har svært god kontakt med eierne. Stellars kajakker er helt unike, og kjennetegnes av ekstremt høy styrke og ekstremt lav vekt. Gjennom utviklingen av en rekke svært innovative laminater, har Stellar strekt strikken og ledet an helt i front, på grensa av hva som er teknisk mulig.

Stellar Si18

Fabrikken

Stellar har sin produksjon hos Hangzhou Flying Eagle Boat Co., Ltd i byen Fuyang i Kina, og produksjonen finner sted i topp moderne lokaler, side om side med WinTechs toppklasse robåter. Fabrikken satser stort på fornybare ressurser, og har blant annet 19.000 kvadratmeter med solcellepanel på taket! Alt utslipp, både luft og vann, filtreres og renses til langt innenfor trygge nivåer før det forlater fabrikken. Alt av fast materiale etter rensingen blir tørket og samlet på moderne søppelanlegg med membran, slik at videre spredning i miljø og grunnvann er utelukket. Ingen annen kajakkfabrikk vi kjenner til, driver en renere kajakkproduksjon! Og siden kompositt er det mest holdbare og miljøvennlige materialet å bygge kajakker i, er dette veldig fine kajakker for deg som tenker miljø!

Stellar produseres på en av verdens mest avanserte komposittfabrikker, og i alle fall den mest avanserte av de komposittfabrikkene som produser kajakker!

Stellars konstruksjoner

Som nevnt er Stellar helt i front på teknologi, og har en av verdens beste fabrikker til å produsere båtene sine. Det som gjør Stellar unikt, er gjennomtenkt bruk av råmateriale, og utvikling av smarte kompositter med lette og sterke materialer.

Advantage

Advantage er der ting virkelig begynner å skje! Laminatet består av vevd glassfiber med innstøpt Soric injeksjonsskummatte, belagt med gelcoat. Det å få inn et kjernemateriale gjør det mulig å lage en stivere konstruksjon uten å øke vekta ved å bruke mer glassfiber. Laminatet gir bedre ytelse og lavere vekt enn sport, samtidig som styrken opprettholdes. Advantage er det mest populære alternativet, da det gir den beste kombinasjonen av vekt, styrke og pris.

Excel

Excel er et svært avansert laminat bestående av Kevlar med Nomex Honeycomb kjerne. Honeycomb sandwichen gir de beste egenskapene når det kommer til stivhet og vekt, og vil dermed gi topp ytelse på vannet. Men konstruksjonen tåler mindre slag og dunk enn advantage og sport, og er derfor best egnet for padlere som tar godt vare på utstyret, og som ikke er borti stein og grus.

Ultra

Stellar Kajakk UltraUltra konstruksjonen er en karbon/honeycomb sandwich, og gir det ypperste innen ytelse. Lav vekt og ekstrem stivhet. Konstruksjonen er laget for konkurranse, og gir raskere båter enn de andre konstruksjonene. Men alt har sin pris, og som vi vet om karbonfiber, så er det sterkt helt frem til det utsettes for dunk og slag. Disse båtene skal derfor behandles svært varsomt, og det skal brukes gode, paddede takstativ under transport for å hindre skade.

Multisport

Multisport er en spennende konstruksjon! Karbon og kevlar i et «single skin» laminat gir god stivhet og lav vekt, men høy fleksibilitet. Dette betyr at laminatet tåler dunk fra stein langt bedre enn de andre konstruksjonene. Multisport er laget for racing på grunne elver med steiner, og til havpadling i områder med mye stein og skjulte skjær.

Under ser du fra venstre materialene i Advantage, Excel og Ultra-konstruksjonene.

Et Stellar skrog i konstruksjonen «Multisport» pusses og poleres.

Hvorfor Stellar?

For å besvare dette spørsmålet, er det kanskje like relevant å starte med å spørre hvorfor man skal velge kompositt over plast. Mange sier at de ikke «kan» bruke kompositt, for det er mye steiner der de padler. Her ligger det jo selvsagt en enorm misforståelse til grunn. Steiner er ingen problem! Vi kommer tilbake til dette. For enkelte padlere er ikke kompositt et tema, for de driver med en form for padling som involverer at de ofte treffer stein hardt under padling. Så om du driver med «rockhopping» er kanskje ikke kompositt det første valget. Men for oss andre da? Det vi ofte hører i butikken, er at kajakken må tåle å trekkes på grus og stein, for padleren klarer ikke bære den. Og klart, et alternativ er selvsagt å gå for en tung plastkajakk man i alle fall ikke greier å bære, selv om heller ikke de blir særlig fine av å trekkes på grusen. Men er det ikke først og fremst padle man skal da? Om jeg har en kajakk jeg ikke klarer å bære, er det for meg mer logisk å vurdere en lettere kajakk jeg klarer å bære, enn å velge en tyngre modell bare for at den skal tåle å slepes til og fra vannkanten.. Eller?

Velg en kajakk som passer deg og din bruk! Om du padler rolige turer, og normalt sett prøver å unngå å dunke kajakken i stein, er det ingen problem med å velge en komposittkajakk som du lett klarer å håndtere opp og ned fra biltaket, og som i tillegg gir deg en bedre padleopplevelse gjennom bedre padleegenskaper. Om du driver ekstrem havpadling i tøff sjø, men ikke har noen større interesse av å padle på grunn hele tida, vil du også ha enorme fordeler av stivheten og padleegenskapene i et godt glass- eller karbonfiberskrog. Vi har kunder som bruker sine Stellar kajakker under verst tenkelige forhold rundt Stadlandet, i flere meter bølger, uten å ofre så mye som en tanke på utstyret. Det bare rett og slett fungerer. Nylig ble HELE norskekysten padlet på 63 dager i ett jafs av Daniel Salbu. Han padlet ikke en plastkajakk, han padlet ikke engang en hardfør Brit-Style havkajakk. Han padlet Stellar S18R i Excel konstruksjon. Altså er det ingen strekke langs norskekysten som krever plastkajakk, og det er heller ingen strekke langs norskekysten der du er livsens avhengig av senkekjølskajakk, men mer om sistnevnte senere ;-) For ordens skyld, Stellar produserer absolutt kajakker med senkekjøl, serien heter Si18, og er en ekstremt sterk og lett kompositt havkajakk til de tøffeste turene.

Så.. Hvorfor akkurat Stellar? For oss er det en enkel avgjørelse. Det finnes massevis av alternativer på glassfiberkajakker, og vi selger noen av de mest populære glassfibermodellene i Norge og verden, men om vi spør den gjennomsnittlige komposittbåt-padleren hvorfor vedkommende har tatt det valget, ville det overraske oss om ikke vekt var et av de første emnene som ble nevnt. Og DERFOR skal du velge Stellar. Vekt er en viktig grunn til å velge kompositt, og ingen andre produserer havkajakker som er så lette og sterke som Stellar sine havkajakker er. Stellar er rett og slett best på det viktigste, og det med 3-5kg til nestemann.

Om Forfatteren:

Legg igjen en kommentar

Go to Top