I et marked som praktisk talt flyter over av merker og utvalg er det en tøff påstand å hevde at man er best på noe. Men noen merker har gjennom årevis med tradisjoner og smarte valg klart å komme frem til en produksjon og en kvalitet som kan gi støtte under en slik påstand.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTHOR

Marius M. Monrad

CATEGORY

Lær padling med Padlespesialisten

POSTED ON

11.01.2023

I

1968 ble britiske P&H grunnlagt av Dave Patrick (1939-2022), og har de siste drøyt 50 årene tatt kajakkmarkedet med storm. P&H lager kajakker både i plast og kompositt, og er kjent for gjennomført kvalitet, førsteklasses finish, rå styrke og lav vekt. Tidlig oppstod det samarbeid med Pyranha om produksjon og utvikling, og P&H produserte en rekke modeller på lisens for Pyranha utover 70-tallet. I 1979 produserte P&H sine første havkajakker, Umnak og Icefloe. Dette var i samme året som nåværende produksjonssjef Perran Shreeve begynte i selskapet. Utover 90-tallet dukket kjente modeller som Capella opp, en modell som senere så dagens lys på nytt i kompositt. I 2003 ble selskapet solgt til Pyranha Mouldings som følge av at Dave pensjonerte seg. Siden da har Pyranha ført arven videre, og utviklet enda flere modeller. Noe av det mest unike med P&H er at de høster erfaring direkte fra Pyranha, en gigant innen elvepadling, noe som kan sees tydelig på play-modellene til P&H. Dette har gitt P&H en helt spesiell forståelse av kravene som stilles til kajakker som skal klare de mest krevende forhold.

Etter at P&H og Pyranha ble ett, har P&H merket blitt rendyrket som havkajakkmerke. Pyranha har tatt seg av elvekajakkene under eget navn, og Venture er merket på kano og enkelte kajakkmodeller. I dette blogginnlegget ønsker vi å lære deg hva som gjør at P&H er blitt så kjent blant havkajakk entusiaster!

Produksjon

Alle kajakkene til P&H produseres i England. Plastkajakkene produseres i rotasjonsstøpt polyetylen i to ulike konstruksjoner, MZ3 og Corelite X. Rotasjonsstøping foregår ved at plastpulver helles i en utvendig form. Forma varmes opp, og holdes i bevegelse slik at materialet fordeler seg jevnt utover. Mange produsenter bruker gassbluss til denne varmingen, men dette kan gi ganske ujevn tykkelse på plasten. For å løse dette problemet har P&H laget seg egne ovner som forma går i, slik at det sikres helt jevn temperatur i hele forma. Jevn temperatur er svært viktig for å sikre jevn styrke og stivhet. P&H sine maskiner kan også støpe på en måte som gir tykkere plast på utsatte områder, noe som betyr at kajakkene kan gis all nødvendig styrke og stivhet, samtidig som at det spares vekt de stedene i konstruksjonen som tillater det. Det er også vektforskjell mellom konstruksjonene, og Corelite X er den letteste og stiveste kajakkplasten som finnes i dag. I tillegg produserer P&H komposittbåter i flere ulike konstruksjoner.

Konstruksjoner

Plast

P&H er verdensmester i plastkajakk! Det har de mange priser og høythengende omtaler som kan bekrefte. Hemmeligheten er erfaring, selvutviklet utstyr og kvalitetskontroll. P&H bygger mye av sin erfaring på egen padleerfaring i noen av Europas tøffeste farvann. Den engelske kysten er svært utsatt, og full av padleutfordringer. Fokuset er at du skal ha en plastkajakk som i teorien kan vare et liv. Derfor er det brukt høyeste kvalitet polyetylen, og produksjonen er av høyeste kvalitet. Alle delene på kajakken, fra håndtak og pedaler til hver minste skrue er mulig å skaffe. Og på kajakkene som produseres i dag, brukes standardutstyr fra finske Kajaksport, og styresystemer fra Smarttrack, for å sikre deg deletilgang uansett hvor du befinner deg. Dette vitner om at for P&H så er holdbarhet og gjenbruk fremdeles noe av det viktigste. La oss ta et dykk og se på detaljene i de ulike konstruksjonene!

MZ3: MZ3 er en ettlags konstruksjon med høy styrke og stivhet. Stivhet er viktig for å gjøre skroget effektivt, slik at du ikke mister energi som følge av et skrog som beveger seg etter kreftene som påføres. P&H sin unike støpeprosess sikrer at MZ3 er så stiv som en normal plastkonstruksjon kan bli. MZ3 brukes til å produsere Pyranha elvekajakker. Disse skal tåle enorme krefter og harde landinger etter flere meters fossefall, og de skal tåle harde møter med stein. Til dette er MZ3 perfekt materiale! MZ3 brukes også i havkajakkmodellene Virgo og Leo, som et litt rimeligere alternativ til Corelite X.

Corelite X (CLX): CLX er en revolusjon innen kajakkplast. Den er stivere enn MZ3, og samtidig vil en kajakk i CLX være 2-3 kilo lettere enn en identisk utstyrt kajakk i MZ3. CLX brukes i Virgo, Leo, Scorpio, Delphin og Valkyrie. På Virgo og Leo vil kajakker i CLX komme standard med dagluke og Skudder, i motsetning til MZ3 utgavene som «bare» kommer med lasterom framme og bak, og vanlig senkekjøl (skeg).

Konstruksjoner i kompositt

Utgangspunktet på P&H sine komposittkajakker, er at de er spesialbygd på bestilling. Dette gir deg muligheten til å bygge drømmekajakken i den konstruksjonen, med den utrustningen og den fargen som passer deg aller best. Vi bruker å ta inn noen i utstilling, så du kan komme og prøvesitte. Disse selger vi selvsagt også, men det er viktig å vite at det finnes en mulighet for å bygge sin egen kajakk. P&H sine komposittkajakker er sanne smykker. Vakker design, og perfekt finish på hver enkelt båt. Du får en ekte følelse av at dette er håndlaget av folk som vet hva de driver med.

Performance Kevlar/Diolen: Standardmodell og første prispunkt. Du får en optimal blanding mellom Kevlar og Diolen sine beste egenskaper. God stivhet og styrke, og noen kilo å spare imot plast. Skroget er laget av Kevlar og diolen i vevd duk, glassfiber og med coremat for ekstra styrke og stivhet. Dekket er støpt i glassfiberduk, og med kevlarforsterkning på utsatte områder. Tilleggsvalg på denne konstruksjonen er kjøltape og bredere søm, for økt styrke.

Expedition Diolen: Stivere, sterkere og ca 2kg tyngre enn Performance. Skrog i Diolen og glassfiber med kombinasjonen glassfiber og Coremat som forsterkning. Dekket er i glassfiber, og med Coremat forsterkning. Konstruksjonen leveres standard med kjøltape og ekstra brede 35mm glassfibersømmer.

Lightweight Infusion System (LIS)

I tillegg til den vanlige måten å støpe på, tilbyr P&H infusjonsstøping, noe som gir optimal styrke mot vekt, da prosessen sikrer at det tilsettes akkurat nok epoxy, og at denne er uten luftbobler. Resultatet blir en sterk og lett konstruksjon. Under kan du lese om konstruksjonene der denne metoden er brukt.

Lightweight Kevlar/Carbon infusion: P&H sin stiveste konstruksjon til nå, i tillegg ca 3,5kg lettere enn Performance Kevlar/Diolen. Skrog i kevlar/karbon med skumkjerne. Dekk i glassfiber med kevlar/karbon forsterkning. Tilleggsalternativer: Klar farge på skrog (stilig karbon/kevlar mønster, i tillegg til at du sparer ca 250g), kjøltape og brede sømmer.

Expedition kavlar/carbon infusion: Forsterket alternativ til Lightweight modellen. Mer glassfiberforsterkning i skroget, standard med kjøltape og bredere glassfibersømmer. Veier ca 3kg mindre en Expedition Diolen.

Skeg eller Skudder???

Mange kjenner til begrepene Skeg (som betyr senkekjøl) og Ror (Rudder på engelsk). Men kjenner du kombinasjonen? Skeg+Rudder=Skudder! Skudder er en løsning som P&H har utviklet som kombinerer de to på et ypperlig vis. Skudderen er kort fortalt en senkekjøl som kan styres når den er i nedre posisjon. Av og til skal man padle en lengre strekning skrått på vind og bølger, og selv den mest garvede havpadler kan i de situasjonene se verdien med å ha styring utover det man får til med åre og skrog. Selv om det kanskje sitter langt inne å innrømme det. P&H tilbyr skudder på kajakker som er laget for Skeg, det vil si Brit-Style skrog som kan styres på kant. Rent teknisk er det lite forskjell på systemene. Bladet som brukes er nøyaktig det samme, det er nøyakig samme reservedel også. Men der Skeg-modellen har fotstøtter, har Skudder modellen smarttrack fotstøtter med tåpedal for styring. På Skeg-modellen sitter det en låseknott øverst på festet til bladet, imens det på skudder-modellen sitter en styreyoke. Når man senker skudderen helt ned, går den forbi det punktet der skegen stopper, og da lar den seg styre med tåpedalene. Stopper du den halvveis, fungerer den akkurat som en hvilken som helst senkekjøl. Det er i tillegg en svært enkel jobb å konvertere en skudder modell til skeg, ved å erstatte yoke med låseknott. Det er derimot en større jobb å bygge om den andre veien, selv om det er fullt mulig.

Modellene

Så, endelig ned til de artige detaljene! Hva er hva? Hvilken kajakk skal du velge? Klikk på modellnavnene under for å lære mer!

Plastmodeller

Virgo: Virgo er en leken dags- og helgeturkajakk som passer alle, uansett erfaringsnivå. Derfor er Virgo blitt en favoritt blant klubber. Kajakken har tydelig knekkspant som sikrer at den styrer godt på kant, og god spring for å sikre gode egenskaper i bølger. Kajakken brukes mye til bølgelek, men vi selger aller flest til turpadlere. Virgo leveres i både MZ3-konstruksjon med Skeg og CLX-konstruksjon med Skudder. Finnes i tre størrelser, Lavvolum (LV), Mellomvolum (MV) og Høyvolum (HV).

Leo: Leo er ny for 2022, og skal ta mange av Virgos egenskaper inn i helgepadlerens verden. Den er litt lengre enn Virgo. Om du skal drive med med tur enn med lek, og trenger en spennende kajakk for å få deg frem, er Leo en modell vel verdt å sjekke ut. Den har klare likhetstrekk med Virgo, men med mindre spring, og sånn sett bedre retningsstabilitet for lengre turer. Perfekt mellommodell mellom Virgo og Scorpio. Leveres i samme konstruksjoner som Virgo, men bare i to størrelser, MV og HV.

Scorpio II: Fullblods hav- og ekspedisjonskajakk med alle egenskaper du kan drømme om fra en havkajakk på øverste hylle. En favoritt blant kursarrangører og klubber som setter stor pris på egenskaper som omfavner alle fra helt nybegynner til avansert havpadler. Her har du godt med plass, et svært stabilt skrog og fine egenskaper til tur i alt slags vær. Uansett hvilket nivå du er på, vil du ikke savne noe i denne modellen! Leveres standard i CLX, med skeg eller skudder. Leveres i tre størrelser LV, MV og HV, der HV-størrelsen har den romsligste cockpiten på markedet. Den skal klare padlere opp til 140kg, og det gjør den helt fint.

Valkyrie: Om du leter etter en rask havkajakk til tur og trening er Valkyrie en flott modell. Laget for ror, og skroget er dermed litt raskere enn tilsvarende kajakk med knekkspantskrog. Utstyrt med Smarttrack rorsystem. Leveres standard i CLX, og en størrelse.

Delphin: Delphin er akkurat nå en av de mest populære bølgekajakkene på markedet. Den har enormt spring for å surfe på bølger uten å kjøre baugen under vann. Stort spring i baugen, men samtidig lengde nok til å være en god turkajakk når du skal padle til og fra «lekeplassen» eller på søndagstur med familien. Innredningen i Delphin ligner mer på en elvekajakk enn en havkajakk. Det skyldes at det faktisk er connect-utrustningen du finner i Pyranhas elvekajakker. Her får du virkelig tilpasset kajakken til deg, for optimal kontroll under tøffe forhold. Leveres i CLX, med skeg, og i to størrelser.

Komposittmodeller

Volan: Volan er en kombinert playbåt og dags- og helgeturmodell med egenskaper nær det du finner hos Virgo, men med alle fordelene kompositt har å gi! Så om du liker Virgo, vil du elske Volan! Leveres i to størrelser, med skeg.

Cetus: Cetus var inspirasjonen når Scorpio ble utviklet! Full havkajakk som er klar for alle typer utfordringer. Grunnegenskapene ligger nær Scorpio, men hvem sier nei takk til et enda stivere skrog og lettere konstruksjon? Leveres i tre størrelser, med skeg.

Så.. Hvorfor P&H?

Om du er opptatt av kvalitet og holdbarhet når du investerer i kajakk, og i tillegg vil ha noen av de mest spennende egenskapene på markedet, er P&H absolutt et merke verdt å sjekke ut. Her tas alle hensyn i utvikling og design, og resultatet er noe av den høyeste kvaliteten du kan få. Her finnes det svært lettpadlede båter for turpadleren, samtidig som at P&H er i den unike situasjonen at de høster direkte erfaring fra den mest ekstreme produsenten av elvekajakker, der bølger og surf også er en stor del. Rett og slett en tradisjonell produsent med lang erfaring, som opererer helt i front på teknologi. Kan du egentlig ønske deg noe mer enn det?