Kajakk er for mange av oss kilde til rekreasjon, mosjon og opplevelser. Men kajakk er også et friluftsredskap som virkelig åpner muligheter og horisonter! Telttur i kajakk er en fantastisk måte å tilbringe ei helg på, og det er tilgjengelig for alle, uansett hvor du bor. Om du har drevet med friluftsliv og overnatting ute før, er sjansen stor for at du allerede har alt du trenger.

AUTHOR

Marius M. Monrad

CATEGORY

Lær padling med Padlespesialisten

POSTED ON

27.06.2023

Før jeg gikk inn i kajakkbransjen, hadde jeg mer enn ti år med salg av friluftsutstyr under beltet, alt fra telt og sovepose via ryggsekk til jakt- og fiskeutstyr. Dette kommer i tillegg til at jeg har vært et friluftsmenneske hele livet. Livsstil og arbeidserfaring har gitt meg mye erfaring med turutstyr, og ikke minst har erfaringen jeg har fått fra et stort antall erfarne kunder vært verdifull. Jeg har alltid vært opptatt av naturen, og alt som toåring var jeg aktiv med både fiskestang og sovepose. Senere har friluftslivet utviklet seg til helårsaktivitet, med stort fokus på jakt og fiske gjennom hele sesongen, og jeg har også en bachelorgrad innen økologi og naturressurser. Man kan med litt sørlandsk beskjedenhet påstå at jeg har vært på tur før, og har et par gode tips i ermet. Jeg vil i dette innlegget forsøke å gi deg innsikt i utstyrsvalg når du skal på kajakktur, samt det helt praktiske om hvordan man pakker alt med seg. Jeg tar for meg litt kapitler under her, og snakker litt om de ulike tingene man kan ha nytte av.

Langtur med kajakk kan være noe av det mest magiske man kan oppleve i naturen! Følelsen av å være en del av samspillet er vanskelig å beskrive.

Kajakk

Ikke la kajakken din være en begrensning for om hvorvidt du reiser på telttur med kajakk eller ikke! I utgangspunktet kan alle turkajakker og alle havkajakker som har litt plass under dekk brukes. Men om vi skal beskrive den optimale kajakken for overnattingsturer, er det en havkajakk med litt over fem meter lengde, god bredde, og lasteluker med minst et par vanntette skott, så bagasjen kan skilles. Kajakken kan gjerne være lett, slik at du kan klare å håndtere en pakket kajakk på land. Stivhet i skroget er også viktig når kajakken lastes tungt. Velg en kajakk med god plass under dekk, så du slipper unna med minst mulig som må festes oppå dekk. Dekket skal i størst mulig grad være rent for utstyr, i tilfelle du ender i en situasjon der du må redde deg oppi kajakken igjen. I forhold til antall luker i en kajakk, er det delte meninger. Men kort forklart vil du ha mindre plass i en kajakk med flere luker (og dermed flere skott, som hver stjeler 2-5cm lengde) enn i en kajakk som kanskje bare har to luker pluss dagsluke. Fordelen som kan trekkes frem med flere luker, er muligheten til å dele opp bagasjen mer. Så som vi skjønner, er det mye preferanse ute og går. Viktigst av alt er uansett å prøve kajakken fullastet, og eksperimentere med vektfordeling, slik at du vet hvordan kajakken oppfører seg med last.

Klær

Klær er det som oftest lager krøll når man skal pakke til overnattingstur, om det er kajakk eller ikke. Vi pakker som regel alt for mye, og helt feil. Først og fremst, la oss se på noen grunnregler jeg har lært meg gjennom erfaring:

– Sjekk vær og vanntemperatur, og bruk informasjonen du får fra værmeldinga til å kutte ned på- og konkretisere bagasjen! Er det 18 grader i vannet, og meldt sol hele turen, trenger du sannsynligvis ikke fire skift og tunge membranjakker.

– Ja da, det er fristende å tenke at du trenger ferskt undertøy og t-skjorte for hver dag du er på tur, men det er den største tabben folk gjør. Ta med et par sett, så du har i tilfelle du trenger å tørke, eller dersom det skulle revne en søm. Og for alt i verden, dropp t-skjorter i bomull. Det er tungt, kaldt og fullstendig verdiløst på tur da det har like god fukttransport som en våt gymsokk.

-Ull er gull, året rundt. Det er varmt når det er fuktig, og det er et fantastisk under- og mellomplagg under padlebekledningen. Ull lukter heller ikke like ille som andre materialer etter et par dagers bruk. Velter du i kajakken sommerstid, vil ullskjorta fortsatt varme når du kommer oppi igjen. Skal du padle høy intensivitet, så er det superundertøy som er tingen. Superundertøy består av tekniske materialer, og ikke ull

-Ta med ekstra sett ullundertøy! Men ikke mer enn du trenger. Tynn merinoull av høy kvalitet er alt du trenger i sommerhalvåret.

-Mye av året bruker vi tørrdrakt, men i sommerhalvåret er det viktig å ha med ei tynn, lett padlejakke selv på fine dager. Denne kan være fin å ha i dagsluka dersom været skulle overraske, eller dersom du blir kald i vinden.

Generelt på pakking av turbekledning, vil jeg ty til det velkjente nynorske ordtaket «less is more». Det betyr ikke at ikke klær er viktig, for det er faktisk noe av det viktigste, men at man kan spare mye plass og vekt på å planlegge riktig og være forberedt og realistisk, er det ingen tvil om. Ikke ta noen sjanser, men ikke pakk mer enn du må ha. Bruk klær av god kvalitet som varer lenge, varmer bedre og tar mindre plass, så blir turgleden større, og pakkvolumet mindre!

Det trenger ikke alltid være åpent hav og forblåste holmer, vi har uendelige muligheter i innlandet også! Hva med å bruke en del av sommerferien på å padle ned en av landets mange elver? Potensialet for en uforglemmelig ukestur er stort!

 

Telt

Det finnes et ekstremt antall telt på markedet! I alle størrelser, former, vekter og prisklasser. Padling krever ikke noe spesielt telt, men tilpass teltet ditt etter bruken. Om turgleden er fokuset, er det fint å satse på litt komfort, i form av en modell som man kan sitte oppreist i og skifte i uten at det blir noe problem. Særlig om du skal være på ett sted mer enn ei natt. Skal du på skikkelig lang tur, og trenger plass, kan du med fordel skaffe et av markedets mindre og lettere modeller. Da ofrer man gjerne komfort for mindre pakkvolum. Et supert alternativ til telt sommerstid, er hengekøye. Skal du sove i hengekøye, anbefaler jeg å lese punktet om liggeunderlag et par ganger. Husk myggnett og tarp!

Sovepose

Når vi snakker sovepose, er det flere ting som er viktig å tenke på. Noe av det første er materialvalg. Skal det være dun, fiber eller blanding? Dette må folk gjerne kjenne litt på, men personlig gir jeg gjerne litt ekstra plass til en fiberpose! Dun er lett, det tar lite plass, og det er svært varmt og behagelig. Men problemet er fukt. Dersom du er uheldig og får fukt på dunposen, vil fyllet kollapse, og du sitter igjen uten noen isolasjon. Det er ikke noe særlig! Fiber beholder mye av isolasjonsevnen sin når det er vått, og er for meg et naturlig valg til all bruk i potensielt fuktige omgivelser. Dagens fiberposer er uansett svært lette og kompakte, noe som gjør det enklere å velge fiber enn før. Uansett er det en selvfølge at både telt og sovepose oppbevares i vanntette pakkposer.

Temperatur er neste punkt på lista når man skal velge sovepose. Det er det absolutt viktigste punktet! Soveposer har gjerne oppført temperaturanbefalinger som posen skal fungere til. Hos de store produsentene oppgis gjerne ekstremtemperatur (T-Ext), Grensetemperatur (T-Lim) og Komforttemperatur (T-Comf). Jeg går igjennom hva de ulike punktene betyr under, og gjengir dem slik jeg har fått det forklart fra ulike leverandører gjennom årene.

-Ekstremtemperaturen kan vi se vekk ifra. Dette er temperaturen det anslås at et gjennomsnittlig menneske overlever en natt i.

-Grensetemperaturen er den temperaturen der en gjennomsnittlig mann vil kunne ha det greit, liggende i soveposen med ullundertøy, på et isolert liggeunderlag med beina trekt opp mot kroppen. Det er en temperatur man kan bruke som referanse, en indikator om når posen vil begynne å bli kald.

-Komforttemperatur er temperaturen der en gjennomsnittlig kvinne vil kunne ligge utstrakt på ryggen i ullundertøy, på et isolert underlag, og ha det behagelig.

Sist men ikke minst er det viktig å ha en pose med rett lengde og bredde! Det skal ikke være mer plass i soveposen enn det må, for alt for stort volum blir vanskelig for kroppen å varme opp. Finn en pose som passer deg i lengden, og som ikke er for bred eller for smal.

Visste du at:

For at soveposen skal virke optimalt, er det svært viktig at du ikke har mer tøy på enn et tynt ullundertøy! Om du legger deg påkledd i soveposen, eller om du bruker en annen sovepose inni soveposen, hindrer du kroppen i å varme opp lufta i soveposen, og du får det kaldt.

Liggeunderlag: Til kajakkturer er luftfylte og isolerte underlag et naturlig valg! Det er godt for kroppen, og det tar svært lite plass. Vær imidlertid obs på liggeunderlagets R-verdi! R-verdien er isolasjonsevnen til underlaget. Når du ligger i sovepose, blir fyllet i soveposen komprimert under kroppen. Da vil du miste en betydelig del av isolasjonsevnen i de punktene som er komprimert mellom kropp og underlag. Derfor er isolasjonsevnen til liggeunderlaget like viktig som isolasjonsevnen til soveposen. Spesielt om du er på tur utenom sommeren! Velg liggeunderlag etter den laveste temperaturen du overnatter i, så slipper du å ha en hel samling liggeunderlag. Om du overnatter i hengekøye, er liggeunderlaget ekstra viktig, og det bør da både være ekstra bredt og ekstra varmt. Sats kvalitet og kjente merker på både liggeunderlag og sovepose, så kommer du til å trives langt bedre på tur.

Hengekøye er et supert alternativ til telt, men HUSK et godt isolert liggeunderlag, tarp og myggnett!

 

Utstyr til matlaging

Gjør det enkelt og kompakt, planlegg måltider basert på ris, havregryn, pasta og toro-poser. Ha ei enkelt gryte med, den kan brukes både til suppe, steking og kaffekoking. Bruk en gass- eller multifuel brenner, rødsprit vil jeg normalt ikke anbefale da det tar veldig lang tid, og er svært brannfarlig. Et Trangia stormkjøkken med gass- eller multifuel bluss er supert valg for lengre turer. Er du alene på tur, spiser du nok rett fra gryta. Om ikke, ha med tallerkensett! Dropp engangstallerken. Pakk brenner og fyrstikker i en tykk, robust tørrsekk, slik at det ikke brenneren lager hull. Ha gjerne ei pakke fyrstikker i flere av tørrsekkene, i tilfelle noe blir vått.

Pakking av kajakken

Det kan virke både enkelt og intuitivt å pakke en kajakk, men det er ikke helt tilfeldig hvor ting skal. Hovedregelen er at kajakkens tyngdepunkt skal ligge litt framover, med vekta fordelt lavt i kajakken, og mot midten der kajakken er bredest. Dette sikrer at kajakken legger seg mot vinden, og oppfører seg retningsstabilt om det blåser litt. Tunge ting legges nederst i kajakken, og nær sittebrønnen, slik at du ikke overstyrer kajakkens naturlige tyngdepunkt. Det viktigste er å teste kajakken med den oppakningen du skal padle med! Alle kajakker opp

Alle ting som skal være tørre, må pakkes i tørrposer. Det bør brukes flere små tørrposer heller enn noen få store, da du får utnyttet volumet i kajakken bedre med små. Tørrposer finnes i ulike modeller, men raskt forklart er den viktigste forskjellen tykkelse på stoffet. En tykk pose som Sea to Summit Big River Drysack brukes når man trenger mer slitasjestyrke. Det er et naturlig valg til sånt som gassbrenner og andre skarpe gjenstander, eller poser som skal brukes mye på land og utsettes for mye slitasje. Lettere materiale er fint for vekt og pakkvolum, men tåler litt mindre. Tørrposer får du i størrelse mellom 1 og 100 liter, med ulikt bruksområde. 1-4l er fint til små gjenstander, 4-20 er fint til klær. Personlig bruker jeg mest 13 og 20l poser til klær. Det er viktig å huske på at en tørrsekk er mye mindre enn man tror. En for stor tørrsekk trenger man ikke nødvendigvis fylle helt, men er den derimot for liten, har man en utfordring. Til sovepose og telt, anbefaler jeg å ta mål av innholdet for å få noe som passer.

Pakk så mye som mulig ned i lukene, og ha minst mulig oppå dekk. Ha solkrem, vann og litt snacks innen rekkevidde, og lag deg en plan for hva du gjør om du må på do 😉

Man er aldri alene på tur! Myggen, knotten og flåtten kan alltid regnes med! Husk myggmiddel av HØY kvalitet, og gjerne en Therma-Cell eller lignende utstyr!

Navigasjon og nødutstyr

Disse tingene liker man å tro at man ikke trenger, og la oss håpe på det. Men det er en del ting som er ekstremt viktig å ha om uhellet er ute. Selvsagt skal man ha førstehjelpsutstyr tilpasset bruken, men utstyr til navigasjon og kommunikasjon er vel så viktig. Mobiltelefon skal alltid med, og den skal ligge i en VANNTETT lomme på KROPPEN, ikke i kajakken. Den dagen du befinner deg oppvinds fra en drivende kajakk, er den dagen du trenger telefonen din mest. Men aldri stol på mobiltelefon eller GPS alene! Ha med kart og kompass, og LÆR å bruke det.

Dersom du skal padle utenfor områder med mobildekning, er det viktig å tenke på hvordan du får tak i omverdenen dersom det skulle oppstå en farlig situasjon. Vi anbefaler på det sterkeste å investere i en satelittkommunikator som kan kobles sammen med mobiltelefon. Da vil du kunne sende meldinger over satelittnettet, samt sende nødmelding med peilesignal slik at redningsmannskapene vil kunne finne deg meget raskt. Spør din kajakkforhandler om råd her!

Diverse utstyrstips oppsummert

– VANN! Om du skal på sjøen, er sjansen stor for at du må ha med deg alt vannet du skal drikke. I innlandet kan man alltids finne drikkevann. Du bruker mer vann enn ellers når du er aktiv, og spesielt i sommervarmen.

– Grunnleggende padleutstyr, herunder spruttrekk, årepose, pumpe og svamp ses på som en selvfølge på lengre turer. Viktig også å kunne bruke åreposen!

– Fløyte

– Solkrem/Solblokk og solbriller. Vi er utsatte for sola når vi padler! På grunn av refleksjoner og manglende skygge er det svært viktig å ha med sterk solkrem selv på overskyede dager.

– Vanntette pakkposer i flere størrelser er et must! Aldri satse på at lukene er tette. Flere små er bedre enn et par store, da du får bedre utnyttelse av volumet i kajakken med flere små poser.

– Åresnor

– Vanntett mobillomme. Mobilen SKAL være på kroppen, og ikke i dagsluka. Om du velter og kajakken blåser vekk, så trenger du telefonen. Ha den rundt halsen, og stapp den ned mellom vesten og kroppen.

– GPS kan være praktisk, men ikke la den erstatte kart, kompass og forberedelse!

– Nødpeilesender redder liv på sjøen hvert år, og er en liten investering om du er mye på tur. Dagens GPS baserte sendere er både små, sikre over hele verden og mange av dem flyter.

– Reserveåre. Knekt åre passer aldri, og spesielt ikke på langtur.

– Førstehjelpsutstyr i vanntett pose. Fåes ferdig pakket hos padlespesialisten!

– Et lite, hendig reparasjonssett til klær, båt og utstyr.

– Padlehansker, selv om sommeren! Ingen padler godt med blemmer.

– Et lite og kompakt fiskesett kan være praktisk når middagen skal sikres!

– Et par gode tursko som passer terrenget du skal i, så du kan utforske nye steder på land!

– Batterier og powerbank til hele turen, solcellepanel kan være et fint supplement til powerbank.

Generelle turtips

– Du er gjest i naturen, behandle den med respekt! Ikke ta med deg engangsbestikk og unødig plastemballasje. Og om du må, ta det med deg hjem igjen.

– Respektere lokale regler om telting

– Vi har fri ferdsel i utmark i Norge, noe som gir oss skjønne friheter langs mesteparten av kysten vår. Det betyr imidlertid ikke at vi trenger å presse oss helt opp til hyttetomter og ta oss til rette så lenge det finnes alternativer. Ta hensyn til andre, så tar andre hensyn til deg. Samtidig skal du ikke la andre hindre deg i å bruke sjøen.

– Skaff deg kunnskap om området du skal inn i! Ikke reis på langtur uten sjøkart, og kunnskap om hvordan du tolker det.

– Planlegg grundig, del planen med andre, og hold deg til planen så langt det er mulig!

– Telttur med kajakk er fullt mulig å få til i fjellet og i skogen også! Vi har mange store innsjøer i Norge, og noen av disse ligger i vilt og vakkert fjellandskap.

– Plastposer har ingen ting på tur å gjøre.

 

GOD TUR!