Som padlere finner vi mye glede i en ren, rå natur. Og vi som har valgt kajakk som fremkomstmiddel, kan ikke akkurat klandres for å være miljøsvin. Men visste du at ditt valg av kajakk, og dine vaner på padletur kan ha stor betydning for miljøet? Dette er temaet for dagens innlegg!

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTHOR

Marius M. Monrad

CATEGORY

Lær padling med Padlespesialisten

POSTED ON

11.01.2023

S

om kajakk- eiere og brukere har vi gjort en fantastisk flott investering i egen helse og trivsel. Men hva med miljøet rundt oss? Padling er nok den reneste måten å ferdes på vannet, men vi har alle sett dem, de utrangerte kajakkene som ligger og falmer langs hyttevegger Er det noe vi kan gjøre, noen valg vi kan ta for å sørge for at kajakkvalget vårt er til miljøets beste? Og kan dette påvirkes av hva slags kajakk vi velger og hvordan vi behandler den?

Kajakker lages i en rekke forskjellige konstruksjoner, men la oss for enkelhets skyld skille mellom at moderne kajakker enten lages av plast eller kompositt (ulike epoxy-konstruksjoner med glass- eller karbonfiber). Og vi velger fritt mellom disse etter hvilke egenskaper vi er ute etter. Det er allment kjent at en plastkajakk er fin for deg som ofte får hard kontakt med fjell, og en komposittkajakk kan være det beste valget for deg som trenger høy ytelse fra et ekstra stivt skrog og lav vekt. Men er det forskjell på hvor miljøvennlige alternativene er?

Det er ingen tvil, med kajakk har vi ekstremt, ekstremt lavt utslipp. Så lavt at ser man bort fra enkelte knøttsmå plastbiter eller gelcoatflak etter skrap mot stein en sjelden gang iblant, og den halvliteren med vann vi drakk som plutselig ville ut igjen, så må vi faktisk begynne å måle CO2 i pusten for å finne noe som helst slags utslipp. Og en GOD kvalitetskajakk kan du ha i 30 år eller mer, med godt vedlikehold. Og med bruk over så lang tid, kan vi med god samvittighet levere inn kajakken til resirkulering. Men hva med etterpå? Og hva når du bestemmer deg for å bytte kajakk?

Hvordan kan vi være ennå mer miljøbevisste padlere?

Når vi tenker miljø, så tenker mange automatisk på resirkulering. Og plast kan resirkuleres, og er vel dermed best for miljøet. Eller er det? For like viktig som resirkulering, er total miljløbelastning over kajakkens levetid, fra produksjon til resirkulering. Vi vet at kajakken skal produseres, og at den før eller senere skal resirkuleres eller destrueres. Og jo flere år det er imellom, jo mer nytte har vi av den miljøbelastningen. Derfor er det riktigere å si at en kajakk som varer lenge, er bedre for miljøet enn en som varer kortere. Det er lett å tenke på plastkajakker som noe hardført og evigvarende. Men det er ikke nødvendigvis sant. Selv plast trenger sitt vedlikehold, og ikke minst god oppbevaring for ikke å tape seg i sol og frost. Plastkajakker brukes også gjerne hardere enn kompositt, og det vil lettere oppstå skader som fører til at kajakken må kasseres. For det er på dette at kompositt har sin fordel. De aller fleste konstruksjoner lar seg fint reparere, og ofte er det ikke mye som skal til. De aller fleste skadene vi ser her hos oss, er skader i gelcoat, eller skader som bare trenger litt epoxy, litt puss og litt polering. I verste fall kanskje en lapp med glassfiber for å forsterke. Det er klart at en høyglanspolert kajakk i glass- eller karbonfiber, og gjerne med flotte farger lettere blir ripete. Eller rettere sagt, det er lettere å se ripene. Men det er stort sett bare overfladiske riper som ikke gjør noen skade, men som lett kan poleres vekk om man vil. Det er også lettere å behandle en komposittbåt fint, for når vekta er 10kg lavere eliminerer man behovet for sleping og dunking. Så for alle oss som padler fra A til B, og ikke har noe behov for å skli over skjær og støte med steiner, så er faktisk kompositt et særdeles godt og bærekraftig valg. Man kjøper ikke bil med plastkarosseri for at man er redd for steinsprut, så med mindre man har en bruk som ligger mot det ekstreme, og man har lyst til å ha en kajakk med best mulig egenskaper og som er lettere å håndtere opp og ned fra bil, er vår anbefaling å sjekke ut komposittkajakker.

 

Det er absolutt ingen ting i veien med plastkajakker heller, vi elsker plast! Men plast er ikke plast. Mange bruksområder krever plastkajakk. Om du driver ekstrem padling i bølger og brott med harde grunnstøt, elvepadling med flere meter fall, eller om du holder kurs eller driver utleie der det blir ekstremt mye bruk, er plast tingen for deg. Men velg en god plastkajakk! Plasten og produksjonsmetoden har mye å si for holdbarheten til kajakken. Det har også utstyret på kajakken. En kajakk som består av flere ikke-standardiserte deler, og som er nær umulig å skaffe, har en langt lavere terskel for å bli liggende ubrukt. Selv en defekt rorpedal eller et knekt skeg blad kan være umulig å få reparert. Kanskje til og med noe så enkelt som et lukelokk kan bety grava for enkelte kajakker. På en kajakk av høyere kvalitet vil det oftere være brukt standardutstyr fra store, veletablerte produsenter som f.eks. finske Kajaksport. Dette er deler som vil være lett å finne hos enhver seriøs forhandler, noe som erfaringsmessig er avgjørende for at man skal orke å reparere kajakken. Derfor finner du de aller fleste delene som du kan komme til å trenge hos oss. Det vi ikke har, det gjør vi alt for å skaffe.

Om du har tatt et valg om at kajakken du har ikke lenger passer deg og ditt bruk, og vil kjøpe ny kajakk, er ikke nødvendigvis dette noe miljømessig problem, så lenge du ikke lar den gamle kajakken ligge og «godgjøre» seg på hytta. Det beste du kan gjøre er å sette kajakken i fin stand, og selge den til en person som er i ferd med å oppdage padlesporten, og som kan ha glede av den kajakken i mange år. Men om det ikke er mulig å få kajakken i salgbar stand igjen, er det godt å vite at det er etablert en panteordning for småbåter som også gjelder kajakk. Sjekk med ditt lokale avfallselskap, og finn ut hvordan du kan få penger for den gamle kajakken langs hytteveggen!

Her på Padlespesialisten er vi eksperter på å gi gamle kajakker nye liv. Vi tar imot mange bruktkajakker hvert år, steller istand, og finner et nytt hjem til dem. Vi oppfordrer våre kunder til å sjekke ut det vi har liggende av bruktkajakk, for der dukker det opp en del skatter gjennom året! Om du vil bytte den gamle kajakken din mot ny, ta kontakt med oss, så kan vi gi deg en rettferdig pris på den gamle.

Padle trygt i finværet, så snakkes vi!

Mvh. oss i Padlespesialisten.

Bruktmarked