Et hett tema som alltid kommer opp når man snakker om havkajakk, er hvorvidt man skal ha ror eller senkekjøl. For noen er dette et sort/hvitt tema med klare svar, men er det alltid så enkelt? Et inntrykk vi som jobber med dette har, er at mange vektlegger venners erfaringer langt mer enn egne behov. Hva er forskjellen på ror og senkekjøl, hva skal du velge til DIN bruk, og hva i alle dager er egentlig en skudder? Dette og mye mer er tema når vi i dag går løs på dette spennende emnet!

Skal man ha ror eller senkekjøl?

AUTHOR

Marius M. Monrad

CATEGORY

Utstyrstips

POSTED ON

27.04.2023

Senkekjol

Senkekjøl

Diskusjonen går livlig for seg rundtforbi i padlenorge. Hva er riktig av senkekjøl og ror? Blant mange havpadlere i dag er det senkekjøl som er tingen, og selv på nybegynnerkurs lærer man at senkekjøl nærmest er den hele og fulle sannhet når det kommer til havpadling. Og ja, senkekjøl er flott det, men dette er absolutt ikke et tema som er helt fritt for nyanser. For en fersk padler som kanskje ikke har andre ambisjoner enn å padle turer på blikkstille vann, blir det å lære senkekjøl på kurs omtrent det samme som å bli påmontert telemarkski for å lære å gå skitur i oppkjørt løype.

Det finnes like mange svar på dette spørsmålet som det finnes bruksområder, og det er bruksområdet og padlerens ambisjoner som til syvende og sist må få bestemme hva som er rett. For dette handler ikke bare om hvorvidt kajakkens «styrefinne» kan svinges eller står fast, det handler om hele kajakkens oppbygning. En rorkajakk kan ikke bare utstyres med senkekjøl, og så fungere fint som en senkekjølskajakk, for hele skrogfasongen er fundamentalt forskjellig. Under vil vi komme nærmere inn på hva som helt konkret er forskjellene mellom de ulike styresystemene.

Ror

Ror

Dette temaet vekker tildels sterke følelser hos en del padlere. I vår daglige samtale med ulike entusiaster møter vi mange påstander for det ene og det andre, men oftere og oftere får vi inn helt ferske padlere som har fått beskjed om at de bare kan glemme alt annet enn senkekjøl. Noen har hørt at man absolutt ikke kan bruke ror på sjøen, og at det til og med kan være farlig. Dette er jo påstander som ligger milevis fra sannheten, og man kan lure på hvor de har lært dette. Selvsagt er det padlere som absolutt ikke skal ha ror til sitt bruk, men av alle landets tur- og rekreasjonspadlere er det ikke mange prosent som har en bruk som sier at man MÅ ha senkekjøl. Et lite men artig poeng her, er at i 2022 ble norskekysten padlet på 63 dager, og det var med en rask Stellar havkajakk med SmartTrack ror. Med andre ord, HELE kysten av HELE landet lar seg fint padle med ror, under de aller fleste slags forhold.

En av fordommene mot ror, er at roret er mer utsatt for å gå i stykker enn senkekjøl, og at man uten ror vil havne i en farlig situasjon. Om dette var noe som var et stort problem, innbiller vi oss at vi ville ha hørt om det. For faktum er at så lenge man bruker en kajakk med et godt rorsystem, er ikke sjansen for at dette går i stykker større enn sjansen for at en senkekjøl går i stykker. Vi reparerer mange kajakker i året, og greier ikke sette fingeren på hvilket system vi reparerer flest av. Senkekjøler som ikke lar seg felle ut/inn er et like vanlig problem som et ror som trenger nye rorliner, eller av andre grunner ikke fungerer. Også på senkekjølsfronten er man prisgitt kvaliteten på delene. En senkekjøl produsenten har prøvd å spare en hundrelapp på i produksjonen, bærer ofte preg av dette.

Et annet argument som flittig brukes imot ror, er at det kompliserer selvredning. Dersom du insisterer på å gå opp på kajakken rett bakfra, kan det kanskje være i veien for en cowboyredning, men kajakkens laveste punkt er gjerne rett bak cockpit. Går man opp der, vil man dessuten slippe det sirkusinnslaget det kan være å måtte åle seg hele veien fra akterenden. I en faktisk redningssituasjon vil uansett de fleste gjøre det som gir størst sjanse for suksess, nemlig kameratredning eller bruke årepose. Da går man opp rett i cockpit fra siden, så dette argumentet kjøper vi heller ikke.

Senkekjøl (Skeg)

En senkekjøl er et fast blad som felles ut fra kajakkens underside. Senkekjølens oppgave er å bidra med retningsstabilitet, og sammen med skrogets fasong og åra være en del av kajakkens styringssystem. Man styrer kajakken i en kombinasjon mellom kropp og åre. Man «kanter» kajakken, altså legger den på kantene ved hjelp av hofta, og kompenserer i padletakene for å svinge den veien man vil. Senkekjølen betjenes gjerne ved hjelp av en spak ved cockpit, og heves og senkes ved behov. For at en senkekjøl skal fungere til å styre med, er man avhengig av at skroget er designet for bruk av senkekjøl. Dette betyr at man må ha litt kanter i skroget, «knekkspant» kalles dette gjerne. Spesielt tydelig er det på en grønnlandskajakk, der man har en definert knekk i skrogets side. På mer moderne design ser man gjerne mer avrundede sider, men stadig med «kanter». Kantene i skroget brukes i kombinasjon med åra til å styre kajakken.

Fordelen med senkekjøl, er at den ved rett bruk kan hjelpe med å holde kajakken rett selv i betydelige bølger. Ved ekstrem padling under tøffe forhold, vil også senkekjølen være noe mer robust enn et ror. Bakdelen med senkekjøl, er at det krever betydelig mer teknikk å bruke på riktig måte. Det er enkelt å padle rett frem med senkekjøl på en vindstille dag, men å padle rett i sidevind over lang tid, krever teknikk og ekstra styrke og utholdenhet for å mestre.

Ror (Rudder)

Et ror er et styrbart blad som enten er montert på kajakkens underside, eller som oppfellbart sleperor i akterenden av kajakken. Med ror trenger du bare tenke fremdrift. Her er det ingen kanting eller ujevne padletak for å holde seg rett fremover. Roret styres enten med tåpedaler, hele pedaler eller rorpinne som betjenes med føttene. Det vanligste på hav- og rekreasjonskajakker i dag, er tåpedaler der du har en fast fotstøtte med en liten pedal over. Denne betjenes med tærne. Roret styrer kajakken den veien du vil padle. Tråkk på pedalen, og kajakken snur, uansett hva du gjør med åra og resten av kroppen. Man bruker gjerne en kombinasjon av åre og ror for å svinge brått. På en kajakk med ror, er man ikke avhengig av kanter i skroget. Man kan lage et mer avrundet skrog med mindre overflate, mindre motstand og derfor en raskere og like stabil kajakk sammenlignet med en tilsvarende bred senkekjølskajakk.

Fordelen med ror, er at det ikke krever noen spesiell teknikk for å svinge. Hvem som helst kan padle i sidevind uten å måtte anstrenge seg for å holde baugen rett vei, og du kan padle i sidevind lenge uten å bli mer sliten enn om det var vindstille. En rorkajakk vil som sagt også være raskere enn en tilsvarende bred senkekjølskajakk. Roret kan ha en bakdel i ekstrem sjø, da bladet i perioder kan befinne seg delvis over vann. På en surfski, som er en kajakk som er laget for rask padling i store bølger, er denne utfordringen løst ved å ha et litt større ror montert under skroget. Dette blir en bakdel på havkajakker som skal padles inn på grunner osv., derfor ser man primært hevbare sleperor på havkajakker.

Skeg + Rudder = Skudder?

Hvorfor ikke si ja takk til begge deler? Det finnes mange solide løsninger for deg som ønsker fordelene fra både ror og senkekjøl. Noen kajakker har både ror og senkekjøl montert, og noen har løsninger som kombinerer egenskapene til de to. Felles for alle disse kajakkene, er at de har skrog tilpasset senkekjøl, men med ror. Den beste løsningen vi vet om til dags dato, er Skudder, som engelske P&H har utviklet. Skudder er en fullgod senkekjøl. Faktisk brukes det samme bladet med samme innfestning som på senkekjølsmodellene til P&H, så skudderen er akkurat like solid som en senkekjøl. MEN, den har en unik funksjon. Når du senker den ned forbi normal bunnposisjon for senkekjølen, kan den styres med tåpedaler! Med andre ord kan du nyte fordelene en rorkajakk har i sidevind i det ene øyeblikket, før du trekker opp kjølen noen centimeter og leker deg mellom bølger og skjær. Det er klart at en rendyrket rorkajakk fremdeles vil være raskere, men her kommer du så nær en perfekt kombinasjon som man kan komme.

Skudder

Når skudderen er halvveis nede, er den en fullgod senkekjøl!

Skudder

Med skudderbladet helt i bunnposisjon, slår styringen inn, og du kan styre den nesten som et ror!

Konklusjon

Det finnes mange supre kajakker der ute, uansett hva slags styringssystem du foretrekker! Dersom man ønsker enkel padling under lett varierte forhold uten behov for å trene mye teknikk, er det en rorkajakk man bør vurdere, og dette gjelder uansett hvor langt nord eller vest man bor i vårt langstrakte land. Dersom du tiltrekkes av teknisk padling, og ønsker å bli skikkelig god på avansert havpadling, er det selvsagt en senkekjøl du skal ha. Og la oss ikke glemme skudderen, som er et supert alternativ om man vil ha litt av alt :-)