TRYGG VINTERPADLING

At padling er en fantastisk aktivitet, det er vi alle sammen enige om. Det er bare så synd at sommeren er så kort! Eller er det? Om du er en av dem som elsker å padle, og presser det du kan ut av sommeren, frem til du motvillig pakker ned kajakken utpå høsten, så bør du lese videre!

Vinterpadling

Forfatter

Marius Monrad

Kategori

Lær med Padlespesialisten

POSTED ON

10.01.2023

Vi er heldige med landet vårt! Vi har noe av den mest storslåtte kystnaturen i verden. Og spesielt vakkert kan det være om vinteren, med rolige morgenstunder med havblikk, og uten en eneste båt i sikte. Da er det godt å vite at vinteren også er padletid. Ved hjelp av en tørrdrakt, et par gode hansker og en termos med noe varmt i, kan du ha noen av de mest magiske padleopplevelsene som norsk natur har å by på. Men HMS er viktig, også i padling, og vi vil her ta for oss de viktigste punktene for at din vinterpadling skal bli vellykket!

Utstyr

Til vinterpadling bruker vi akkurat det samme utstyret som resten av året, men med litt mer fokus på sikkerhetsutstyr. Det blir fort mørkt, og noen steder er det jo mørkt hele døgnet, og derfor er lys viktig. Det finnes egne lanterner til padling, så pass på å ha sikret deg vanntett lyskilde, og sett deg inn i de til enhver tid gjeldene reglene om lys på sjøen. Videre er refleks veldig viktig for å bli sett i mørket, så bruk gjerne reflekstape på kajakk og årer. Det finnes også en egen reflekstape som er synlig på skipsradar!

Reserveåre er bestandig en god idé, dette gjelder i aller høyeste grad også på vinteren!

Selv- og kameratredning er ennå mer kritisk på vinteren enn ellers på året, så pass på å ha sikkerhetsutstyr som årepose og pumpe med i kajakken. Vanntett pose til mobilen er ekstremt viktig! Den skal festes på DEG, og ikke på kajakken.

Lær mer om sikkerhetsutstyr HER

Bekledning

Om vinteren er bekledning alfa og omega, og typen bekledning vil henge nært knyttet til hva slags padling du skal bedrive. Tørrdrakt er en selvfølge, men det er forskjellige hensyn å ta for mosjonisten og for havpadleren. Om du padler treningskajakk eller konkurransekajakk, ønsker du en tynn, lett og ledig tørrdrakt som ikke hemmer deg. Det er også store sjanser for at du holder deg i rolig vann nær fast land, og kan komme deg opp fort om du må. Vår anbefaling er at du kler deg med varmt ullundertøy under tørrdrakta, våtsokk hansker/muffe, vest og lue. Da har du litt isolasjon mot kroppen, samtidig som at du ikke blir alt for varm i drakta.

Om du derimot skal ut i bølger og ikke nødvendigvis padle like intenst hele tida, er det andre forhåndsregler å ta. Padler du i tillegg under litt tøffe forhold, er sjansen for å få en tur i vannet større, og det å kle seg etter vanntemperaturen blir straks viktigere. Vi anbefaler derfor varmt ullundertøy med et mellomlag av fleece eller tykkere ull for å hjelpe med å holde varmen dersom du skulle få en velt. Dersom du er langt hjemmefra kan det også være livreddende å ha med ekstra skift med ull, mellomlag og skallbekledning i en vanntett pose under dekk, i tilfelle noe skulle skje og du befinner deg på et skjær med hull i tørrdrakta. Om du planlegger med «worst case» i bakhodet, vil du være en trygg padler. På hodet kan du fint bruke ei vanlig lue, gjerne i ull, men skal du ut i vind og bølger, og spesielt hvis det er en reell sjanse for velt iløpet av turen, anbefaler vi å bruke hette.

Våtsko er en naturlig del av vinterutstyret, og husk at du som regel må minst én størrelse opp på våtsko for vinter mot våtsko for sommer.

Markedets beste utvalg i padlebekledning finner du HER