Velg riktig barnekajakk

Når barna skal ha kajakk, er det mange ting å ta hensyn til. Ofte kan det tenkes at de bare kan padle en voksen kajakk, men sannheten er at dette er noe av det verste man kan gjøre for barnets padleglede.

Om kajakken er for stor, er det veldig tungt å padle den, for ikke å snakke om at den blir ustabil med en for lett person oppi. Med en kajakk som passer barnet, blir det mer stabilitet, det blir lettere å skape fremdrift, og barnet får følelsen av å få det til, som er helt avgjørende for å skape interesse.

Enkelt fortalt, er det to forskjellige design man kan velge imellom når det kommer til barnekajakker, «Sit-On-Top» og «Sit In». Begge deler er like godt egnet, men vi bruker å anbefale etter hva slags bruk det er snakk om. Skal barnet bli med foreldrene på kajakktur? Eller kanskje det stort sett blir lek rundt hytta på brygga? Svært ofte vil sit-in modellene være litt raskere, og lettere å holde følge med, uten at det nødvendigvis blir ustabilt av den grunn. Barn har en ekstrem balanse sammenlignet med voksne, og det skal dessuten mye mer til for at en liten, lett kropp velter en kajakk enn med voksne.

Sit-On-Top på sin side, er stabilt som en flåte, og kan både hoppes og danses på uten at velt blir et tema. Og blir det en velt, er kajakken helt åpen, og lett å tømme og reentre. Prisen man betaler for disse fordelene, er gjerne at det går litt tregere framover. Dette gjør S.O.T. til et supert alternativ til vannlek og kortere turer. S.O.T. er dessuten et fantastisk alternativ til kano! En treseters S.O.T. er lettere å styre, og mer stabil enn en kano. For ikke å snakke om mulig å komme seg oppi igjen uten å svømme til land, om man mot formodning skulle greie å velte. Moro for hele familien!

Egenskaper man ser etter i en barnekajakk

  • Stabilitet: Stabilitet er viktig for barna. Det verste er om de ikke klarer å komme oppi og padle rundt uten å velte. Da gir man barnet følesen av å ikke lykkes, og interessen vil aldri vekkes.
  • Størrelse: Kajakken må passe barnet fysisk. Ikke alt for stor cockpit, og barnet må være innenfor den anbefalte padlervekten for å gi optimale egenskaper.
  • Vekt: En alt for tung kajakk er umulig å håndtere. Det må være mulig for de eldre barna å håndtere kajakken selv, og tømme den ved behov.
  • Sikkerhet: Det er svært viktig å ha en barnekajakk som barna føler seg trygge og komfortable i. Gjerne en modell de lett kommer seg oppi ved velt. Vi er veldig glade i sit-on-top modeller til barn som skal padle for lek og moro. Da er det ikke mer avansert enn det må være, og det er svært enkelt å komme oppi kajakken igjen ved velt. Vi har også en barnesurfski som i prinsippet er en svært stabil og rask sit-on-top for barn som skal padle tur med foreldrene om sommeren uten å havne bak.
  • Større barn og ungdom kan med fordel padle en liten «voksenmodell» som de kan ha i mange år.

Generelle tips

  • Introduser barnet for padling på sommeren når vannet er varmt! Da blir vannet en venn, og barna tør å utfolde seg mer uten å være redde for velt.
  • Ta tak i temaet kantring tidlig, og gjør litt lek av læringen. Det kan være morsomt og underholdende for hele familien å trene kameratredning. Lek og ha det gøy! Om barnet lærer tidlig at en velt her og der hører med og er helt trygt, vil barnet bli mye mer komfortabel i kajakken.
  • Velg en åre som passer. Ikke for lang og tung, men heller ikke for kort dersom det er en bred kajakk.
  • Velg enkle turer og la barnet få «mestre». Selvsikkerhet gir mer padleglede.

I Padlespesialisten har vi kunnskapen og sortimentet som skal til for å gi din familie en vellykket padlesommer. Aldri nøl med å ta kontakt med oss om det er noe du lurer på :-) Sjekk ut nettbutikken for inspirasjon!