Kanopadling er kommet mer og mer på moten de siste årene! Mange har minner fra kano i barndommen, gode minner, og kanskje noen også har mindre gode minner. Men kano er moro, så lenge man har rett utstyr! Bli med oss og lære hva slags kano du skal se etter til DIN bruk!

AUTHOR

Marius M. Monrad

CATEGORY

Lær padling med Padlespesialisten

POSTED ON

28.07.2023

Kajakk har mange etterhvert fått god forståelse for, i forhold til hva som brukes til hva. Men kano, har mange fremdeles mye å lære om. Visste du at små, tilsynelatende ubetydelige forskjeller kan ha ekstremt stor betydning for hvordan en kano passer til ditt bruk? La oss se litt på forskjellene der ute!

Seter og kapasitet

Noe av det viktigste, er å finne ut størrelse på kanoen, hvor mange det skal være plass til i kanoen, og hvor mye bagasje man skal kunne få med! Er man alene, er en kort kano lettere å håndtere, men om man skal på langtur, eller kanskje frakte tungt utstyr eller viltkjøtt over vann og elver, skal man også tenke på dette når man velger kano. Velg en kano med det antall seter, og den lastekapasiteten som passer best! Er man én person i en kano laget for tre med bagasje, går man glipp av mange av kanoens tenkte egenskaper, da man ligger for høyt i vannet. Det samme om man overlaster kanoen, man får dårligere retningskontroll, og mindre stabilitet i begge tilfeller.

Materialer

Kanoer har vært laget i mange interessante materialer, men i dag er plast desidert mest brukt. Tidligere var aluminium svært populært, men dagens plastkanoer har blitt såpass lette at det ikke lenger er et stort tema med aluminium. Glassfiber har også tidligere vært et mye brukt materiale, og er i dag også å finne på kano. Det kan være svært fordelaktig å velge komposittmaterialer som glassfiber og karbon i énmanns kanoer, der man kan komme svært langt ned i vekt, men gevinsten forsvinner litt når man kommer opp i store fullskala kanoer for 2-3 personer. Vår generelle anbefaling, er å gå for en kano i høykvalitets plast i denne klassen.

Av plast finnes det flere alternativer, men generelt vil pris og kvalitet henge tett sammen. Den stiveste og mest holdbare plasten er plast med skumkjerne, slik som blant annet Venture er en kjent produsent av. Dette blir lett, stivt og sterkt.

Tenk gjerne også på materialene i setene. Treseter med webbing er meget behagelig, og ekstremt enkelt å reparere om noe skulle skje på en langtur. I mange av dagens rimeligere kanomodeller er det gjerne støpte plastseter man ser, og disse kan være umulig å gjøre noe med om uhellet er ute i felten.

Design og utforming

Kanoens fasong er også ganske viktig. Lengde og bredde vil ha noe å si for fart og stabilitet, men også graden av spring i kjøllinja (altså om kjølen er helt flat uten krumming i lengderetningen, eller om den har en grad av konveks bue) har også stor betydning for hvordan kanoen er å padle. Er det stort sett helt nybegynnere som skal padle kanoen, f.eks. til utleie, eller på ei hytte der barna skal padle noen ganger i året, kan det være greit å velge en kano med ganske rett kjøllinje, da disse vil være noe lettere å padle rett frem med. Men samtidig ønsker vi litt «spring» i kjølen, sånn at den ikke føles tung å svinge med.

Dersom du er interessert i å padle kano, og ønsker en kano du kan utvikle god teknikk med, søk gjerne en kano med enda mer spring i kjølen. Disse vil være langt enklere å svinge, og respondere mer på «kanting», altså bruk av kanoens kantlinje til å styre med.

Dersom kanoen primært skal brukes i rennende vann, er det definitivt en kano med litt mer spring man er ute etter. Man er avhengig av å kunne styre kanoen presist, og er den for retningsstabil, vil den lett snus over på tvers, og kan lettere velte. Dersom du liker å padle stryk med kano, er det egne kanoer for dette, og disse har mer spring enn noen av de andre, og er laget for å «ri» over bølgene, uten å dykke. En kano som er for rett i kjølen vil lettere dykke ned i bølga, ta inn vann og velte.

Under ser du et bilde som viser forskjell i kjøllinje mellom en vanlig turkano og en elvekano til «whitewater» padling. Bildene er lagt oppå hverandre.

Turkanoen er den grønne og den oransje er elvekanoen.

Sammenleggbare kanoer

Sammenleggbare kanoer er et meget godt alternativ for deg som skal bære langt, eller har lite plass til lagring og transport. Ally er markedsledende merke, og dette produseres av Bergans. Det finnes flere Ally modeller, med litt ulike blanding av egenskapene vi har nevnt over.

Énmannskano, «Packboats»

Begrepet «Packraft» er etter hvert blitt kjent, men «Packboat» er et ganske ukjent begrep for mange. Packraft er fint til nedstrøms forflytning, men er mer slitsomme å ta seg fram på flatt vann med. Packraft er et supert alternativ på lange fotturer der du kan spare timer på å padle over et vann istedenfor å gå rundt. Packboats, er laget for deg som skal padle mest, og bære innimellom. Disse er gjerne laget av glassfiber, karbon eller kevlar. Packboats kan være ekstremt lette, helt ned mot 12kg, samtidig som de også er relativt robuste, og tåler det meste av vanlig bruk som ikke innebærer hard kontakt med stein.

Vanskelig å bestemme seg? Vi i Padlespesialisten står alltid klare til å hjelpe, så send oss gjerne en e-post, eller ring oss 😊