Det kan være krevende å velge rett padlebekledning på fine vår- og høstdager. Temperaturen i lufta kan være 15-20 grader, men kanskje vanntemperaturen bare er 5-10 grader? Vi deler det vi vet om temaet i dette blogginnlegget, så bli med og lær :-)

AUTHOR

Marius M. Monrad

CATEGORY

Lær padling med Padlespesialisten

POSTED ON

14.04.2023

Gradestokken har krøpet over 15 grader, sola steiker, fuglene synger og naturen våkner til liv. Det gjør også vinterstøle padlemuskler, NÅ er det sesong! Men hva skal du ha på deg? Det er bare 5 grader i vannet, men det er nesten t-skjorte vær i lufta. Det er fristende å kaste tørrdrakta, og satse på at man slipper badetur. Men våren er en årstid man skal ha respekt for, så hva er egentlig alternativene?

Tørrdrakt

Hel tørrdrakt vil alltid være det sikreste mot lave vanntemperaturer. Membranen i stoffet sørger sammen med mansjettene for at vannet forblir på utsida drakta, og du står fri til å isolere deg under tørrdrakta. Det mange tenker med tørrdrakt om våren, er at det er fryktelig varmt. Det KAN det være, men det finnes også tørrdrakter som er laget i veldig lett materiale, som puster svært godt, og også holder vannet ute. Disse tørrdraktene kan brukes hele året, men er i sitt ess på nettopp slike dager der lufta er varm og vannet er kaldt. Det viktigste med tørrdraktbruk, uansett tid på året, er å være bevisst på hva du har under. Om du passer på å bruke ull i ulike tykkelser under tørrdrakta, eller kombinasjoner av ull og teknisk, vil du kunne holde en behagelig temperatur selv på dager med «for fint vær» for tørrdrakt.

Eksempel på tørrdrakt for varme dager! Den fungerer like godt midtvinters som på vår og høst, og den er perfekt til deg som padler med høy puls. Lær mer ved å trykke på bildet.

Padlejakke/Padlebukse kombinasjoner

Et annet alternativ, er delte drakter. Man har da gjerne ei tørrbukse, og ei padlejakke med overlapp mot buksa. Jakka har mansjetter på håndledd og muligens også hals, litt avhengig av hvor mye man har tenkt seg under vann. Dette er et godt alternativ dersom man behersker rulleredning, og kan komme seg raskt opp igjen under realistiske og naturlige omstendigheter, og så lenge man  padler nær land vil det også være til stor hjelp. Men det er viktig å understreke at denne løsningen aldri vil bli i nærheten av like tett som ei tørrdrakt. Så om du skal på langtur, eller lengre enn noen meters svømming fra land, så er det tørrdrakt som gjelder når sjøtemperaturen er under 10 grader.

Long-John

En Long-John kan være super å padle i. Du har god isolasjon på kroppen, og armene forblir frie. I kombinasjon med ei god padlejakke og et tett spruttrekk, har man et fullgodt alternativ for den rulleføre padleren, men også et fantastisk alternativ for alle oss andre når temperaturen stiger på våren. Når vanntemperaturen kommer opp over 8-10 grader, og før den når badetemperatur om sommeren, kan en Long-John være redningen. Behagelig og varm selv når den er fuktig, og bokstavelig talt en livredder om du skulle få deg et bad!

Undertøy

Som nevnt over, er valg av rett undertøy under tørrdrakt kjempeviktig! Det er på dette feltet man kan oppnå isolasjon nok til å tåle et bad, uten å svette bort under vanlig padling. Der man vinterstid gjerne bruker kraftig ull i kombinasjon med luftige mellomlag i ull, kunststoff eller kombinasjoner, kan man på vår og høst gjerne bruke et tynnere ullundertøy, med tynnere mellomlag, eller kanskje uten mellomlag.

Konklusjon

Kle deg etter vanntemperatur, og hvordan du skal padle! Skal du padle nær land, er det veldig individuelt hva man trenger, men husk at et brått møte med kaldt vann kan være livsfarlig for hvem som helst når som helst. Ei tørrdrakt er vanskelig å slå når det kommer til sikkerhet, og det finnes absolutt tørrdrakter som fint kan brukes selv om lufttemperaturen kryper godt over 15 grader. Når vanntemperaturen begynner å komme opp over 10 grader, kan man gjerne gjøre tørrdrakta klar for sesonglagring og ty til andre klær, en Long-John kan være et fantastisk alternativ frem til sommeren melder seg.

Dette skal du tenke på når du skal padle på våren:

  • Hvor kaldt er det i vannet?
  • Hva er lufttemperaturen?
  • Hvor langt fra land skal jeg?
  • Ha med skift, og pakk det vanntett!
  • Si alltid til noen at du skal padle, hvor du skal og hvor lenge du blir borte.
  • Ha mobiltelefon/satelittelefon/radio/nødpeilesender PÅ deg, ikke i kajakken. Bruk vanntett lomme!