Padlebrett eller SUP(Stand Up Paddling) er en av de enkleste metodene du finner for å komme deg på vannet, det er veldig lite du trenger å tenke på utenom å stå på beina og padle framover.

Velg riktig SUP brett

AUTHOR

Halvard Feragen

CATEGORY

Utstyrstips, Lær padling med Padlespesialisten

POSTED ON

25.05.2023

P

Populariteten til SUP kommer fra hvor enkelt det er å komme i gang med og helsefordelene det gir, du trener hele kroppen når du padler og faller du i vannet er det bare å krabbe opp igjen på brettet.

Man finner alt fra familier som leker, yoga entusiaster som øver på posisjoner, surfere, fartsglade mosjonister og personer som bare vil ut på vannet og kose seg.

Med så mange forskjellige brukere kommer det også mange forskjellige typer brett, lengde, bredde, tykkelse, materialer og form spiller inn på hvordan brettet oppfører seg på vannet. Det er stor variasjon i tilbehør for å gjøre det lettere, tryggere og morsommere for deg som skal ut og padle.

Man skiller gjerne mellom 2 forskjellige konstruksjoner på padlebrett, oppblåsbare og faste.

Oppblåsbart brett

Oppblåsbare brett er absolutt den mest populære konstruksjonen ikke bare fordi den koster litt mindre, men også fordi det er lettere å frakte rundt når man ikke er på vannet. De kommer i en egen bag hvor du vanligvis kan putte både brettet og alt av tilbehøret. Oppblåsbare brett tåler også litt røffere behandling, mister du det i bakken eller krasjer med en brygge går det helt fint (så lenge du ikke treffer en spiker). Dette betyr også at det er en fin badeplatform for barn og unge uten at man behøver tenke på om enten barn eller brett blir skadet.

Fast brett

Faste brett er vanligvis lagd i enten epoxy eller polyethelen. De koster litt mer og padler litt bedre i noen forhold i og med at de er helt stive. Brett lagd i epoxy konstruksjoner tåler ikke så mye «røff« behandling, de er lagd for å være så lette og stive som mulig og det går på bekostning av andre kvaliteter. Polyethelen brett tåler mye juling, her snakker vi samme type plastikk som kajakk, Pioner eller søppelbøtta di blir lagd av

Hvordan brett skal du velge?

Så fort som SUP har vokst finns det utrolig mange alternativer av brett å velge mellom.

Det første man tenker på er vanligvis lengden, kortere brett passer bedre til surfing og korte turer mens lengre brett passer bedre til fart og lengre turer. Videre kan man se på bredden av brettet, et smalere brett vil padle fortere og er mindre stabilt mens et brett med mer bredde er mer stabilt og padler litt tregere. En tredje ting man gjerne ser på er hvor høyt lufttrykk(psi) brettet kan holde, et brett som kan ha høyere lufttrykk vil normalt være stivere og mer stabilt mens ett brett som har lavere maks lufttrykk vil være mindre stabilt og koste litt mindre.

Ser du ett brett som er litt lenger og spissere vet du at det er beregnet på å padle litt lenger turer og er litt mer retningsstabilt mens ett mer rundt eller firkantet brett vil være mer lettvint å padle rundt ved stranden eller korte turer og svinger bedre.